Thursday, June 04, 2009

Masuk harini dah hari ke-empat aku join tempat keje baru (MediJaring). So far, alhamdulillah...still boleh manage walaupon pening gak coz bnyk pending task yg memang sengaja dilambakkan kepada aku.

Aku ditempatkan di bahagian Medical Review instead of Helpline coz diorang amik kire qualification aku and beri aku kepercayaan sepenuhnyer untuk berada di bahagian tu. Aku still blur lagi sebenarnyer dengan task aku since nobody brief me on my JD and no explaination being made on the work flow...so aku pon lompat sini sket...sana sket utk tampal keje-keje pending yang sememangnyer berlambak-lambak tu...

And, nak dipeningkan lagi, aku bertanggungjawab menjaga salah satu drpd key-account (big co.) yang baru je sign-up dengan MediJaring... payah nih! Jawabnyer kene la tadah sumer skali complaint-complaint yg mendatang....in case kalo aku reject claim or refuse approve GL...

Polisi plak berbuku-buku aku kene baca coz lain company lain plak polisi nyer... ada plan tu la...plan ni la... grade tu la...grade ni la... yang tu cover...yang ni tak cover...ubat tu boleh.,..ubat ni tak boleh... wuyyooooOo... aku PERLU tahu semua tu...PERLU well-verse! InsyaAllah...aku akan cuba yang terbaik...buat yang terbaik...cuma bagi la aku sedikit masa utk aku menyesuaikan diri dengan semua nih...

First day aku masuk keje, masa mula-mula tu ok la coz bukan aku sorang je yang start 1st June...ada lagi 5 org... tapi diorang semua bhgn Call Ctr and Data Entry! Aku sorang je Medical Review! So, bila aku masuk dept aku, terasa mcm kene pulau je... ye la, org baru la katakan! dah la takde kawan, buat keje pon tak reti! takde siapa pon advice nak mula dr mana...lepas tu nak buat apa...apa yg kene tau....apa yg nak kene buat! aku duduk melanguk sampai la bos aku Dr. K bagi aku keje cantumkan Final GL ngan Admission GL yang berlambak-lambak tu!

Tak pernah terpikir plak yang aku akan digaji utk buat keje-keje menyetepler (stapler) kertas...

Masa makan lagi haru, semua org kuar makan tinggalkan aku terkontang-kanting sensorang! Takde siapa pon ajak aku pegi makan or baik ati nak advice kat mana tpt makan...

Tapi disebabkan aku ni seorang yg berhati waja...aku pon cover macho la... takkan bende kecik mcm ni pon nak nangis kan? Aku pon turun la lif...kebetulan terserempak ngan budak Call Ctr yg baru masuk tu...so aku pegi makan ngan dia la...

Second day keje pon hubungan ngan kengkawan sedepartment still tak berapa ok... Sebelum lunc, kak Sheila ngan Sapura (dua-dua budak baru - org Admin) datang cari aku...baiknyer! Dah la diorang level 15 ...aku plak level 16! ..sanggup naik semata-mata nak ajak aku pegi makan sesamer... So, on the 2nd day, aku lunch ngan kak sheila and sapura...

Smalam (3rd day) baru la budak-budak department aku nak bercakap-cakap ngan aku and akhirnyer aku lunch ngan diorang... hari ni (hari ke 4 pon sama) . Alhamdulillah, hubungan kitorang dah semakin baik.. moga-moga lebih baik la hendaknyer di hari-hari mendatang nih...

rasanyer takde apa lagi aku nak citer buat masa ni...tu je la kot...

Friday, May 15, 2009

Like Father Like Son!

Emir memang suka kalau ditinggalkan dengan ayah dia kat dalam kereta...
bila dia dapat pegang stering kereta, amboi...macam menang hadiah jutawan Power Root (apa kene mengena daa?)

Smalam aku record movie dia syok pegang stering kereta...tapi tak berapa clear..hehehehe..
Emir..emir...ko ngan ayah ko sama je nak...


video

Wednesday, May 13, 2009

PAPAKU PULANG DARI KOTA..PAPAKU BELIKAN KERETAAA... (Ingat lagi tak lagu tu?)

huhu...boring giler takde apa nak tulis dalam entry hari ni...

Sepanjang minggu ni cuma bizi jenguk-jenguk FB..tgk komen kengkawan pasal Kenduri Noi nanti and Notes pasal kenangan terindah kat USM dulu..


Hari Ahad haritu, Hari Ibu... keluar ghi Jaya Jusco ngan ibu..takde la celebrate gempak-gempak mcm org lain...cuma bawak ibu pegi makan je... yang penting, aku sayang Ibu and aku tau perit jerih ibu membesarkan aku yang bnyk kerenah ni.


Lepas singgah Jaya Jusco (Cheras Selatan), pegi singgah FnC dekat sebelah EconSave ... so, tetiber ternampak pelampung kereta... teringat plak si Emir ni suka sgt pegang stering kereta bila ditinggalkan ngan ayah dia kat dalam kereta...


So, aku pon amik la stereng tu and tekan bunyik hon. Terkekek-kekek si Emir ketawa tiap kali aku bunyikan hon tu.. Apa lagi, untuk tak menghampakan anak, aku pon beli je la pelampung tu...entah bila kita nak pegi swimming pon tak tau la, Emir oii...


Sudahnyer, tak dapat pegi swimming, main pelampung kereta atas katil pon jadi la... janji Emir happy! hehehehehe....



* dik, ko esok besar jgn jadi kaki racing sudah la.... hehehehe...



* Ponn! PooOooonnn!! ...haa..dah pandai tekan hon ,ok?


Monday, May 11, 2009

YEEHAAA...CONFIRM KAMI MENANG!!!

Alhamdulillah...
Lama dah Kak Jam pesan kat aku suruh hantar gambar Emir untuk peraduan Nestle makanan pejal -Sinar.fm tapi macam biasa la, aku ni kan agak pemalas sket.

So, last week ari Isnin, pepagi buta sejurus masuk opis, aku pon hantor le gambor Emir (sebab masa tu takde patient...Ain plak cuti!)
Lepas tu aku pon seperti biasa la mem'busy'kan diri dengan internet dan report-report basi yang perlu disudahkan.

Memang tabiat aku kat opis tak pasang ringtone kuat coz takut bising dan mengganggu... Nak dijadikan cerita, pukul 12.27pm ada Private Number call (aku tak perasan pon ada call) ...pastu 12.28pm ada nombor ASTRO call (skali lagi aku tak perasan)...

So, lepas lunch baru la aku ternampak ada 2 missed call... aku pon cuba la call balik nombor tu tapi bila dijawab, aku pon tak tau nak cakap ngan siapa...so, aku pon letak la phone.

Petang dalam pukul 3pm tu, Nila from Sinar fm call aku... dia kata nak confirmkan nak bawak anak yang mana ke majlis tu coz boleh bawak max 3 org je... aku pon terkompius... so aku pon cakap la : "anak saya sorang je"...
Pastu dia pon kata : "jadi, nanti puan datang ngan anak and suami je la ye ke majlis tu?"
Aku pon ngan blurr-blurr jawab : "ha ah"
...blom sempat aku tanyer butir lain, talian pon putus....
aku masih blurr...

lepas beberapa minit blurr, aku pon call balik ASTRO (nombor yg dia call aku tadi) ...and bertanyer...tapi malangnyer they keep on transfering my call from one person to another...and sudahnyer call aku end up kat voicemail ntah sape-sape.... so, aku pon letak la telefon..

aku pon mula la jejak balik borang kat Sinar fm tu...almaklom la..pagi tu masuk and hantar buta-buta tak baca dulu...hehehehe...

Kat form to cakap : Pemenang Harian akan dihubungi oleh Abby Fana utk mengucapkan tahniah..

pemenang-pemenang bersama 3 org ahli keluarga akan dijemput ke majlis suai kenal yang akan diumumkan kelak..

so..aku pon terpikir...MENANGKAH AKU?? AKU MENANGKAH? hmmm....

selama seminggu aku dok pikir teka-teki nih...aku check email, takde notification...aku check post box, takde apa-apa surat...last-last aku cakap kat hubby : "ah, lantakkan aje ler...kalo menang, menang ler...kalo tak menang, tak menang ler..."

Tadi, aku tgh discuss ngan Datin pasal ubat...tetiber aku nampak nombor Astro kat hp...
dengan selamba je aku angkat phone and ter-meng-abaikan Datin... (ter-meng-abai...ceh... there's no such word, ok? aku nak kasik tau yang aku takde niat nak abaikan Datin..tu je..hehehehe...)


So, wakil from Sinar fm just nak confirmkan nama aku as per IC and alamat.


Kali ni aku tak lepaskan peluang...terus je tanyer : "saya nak tau status" (aku pon tak tau apa jenis statemen la soalan aku tu)


Dia jawab : "la...haritukan you menang contest tu"


Aku cakap lagi: "oh, saya menang yer...takde siapa pon yg cakap kat saya" (bodohnyer statement!)


Dia cakap lagi: " ye la..kalau u tak menang, takkan la kitorang call"


Aku tanyer lagi: "habis tu majlis tu biler ekk?" (aku pon tak tau la kenapa aku bebal sangat)


Dia jawab:" itu nanti kita akan hantar surat once confirm"


Aku :"okey...timer kasih ekk..." (sambil senyum dihujung talian....kekekekekeke...)


Jadi, kesimpulannyer, gambar Emir kat bawah ni dah buat mak dia happy coz menjadi akauntan pegang duit hadiah Emir and tak yah beli barang Nestle coz Emir akan dapat hamper Nestle.... (huhuhu...tak yah beli cereal Emir sampai end of this year! yeeehaaaa...)


Friday, May 08, 2009

Scrapblogging...


Maria buat aku jadi giler biler dia gemor nau buat scrapblog..

Aku ni mana la ada masa (alasan!) nak ngadap PC buat semua tu... tapi geram gak la biler tgk gambor-gambor yang cantik biler dah dibuat scrapbook...

Tanpa berlengah, aku pon daftar and jeng..jeng..jeng... wa pon sulah scrapblog maa!!



Wednesday, May 06, 2009

Emir in his Jumperoo...

I've been talking about this magical thing since the day I bought it. Memang terbukti jumperoo ni bnyk meringankan beban aku dan hubby.

Video ni taken on Day 2 sejak beli jumperoo... (coz Day 1 tu Emir dah pon tertidur).. Enjoy!


video